БФС най-сетне се очаква да сложи ред в работата на детско-юношеските

...
БФС най-сетне се очаква да сложи ред в работата на детско-юношеските
Коментари Харесай

БФС ще възражда футбола ни с "брадясала" идея

БФС най-накрая се очаква да постави ред в работата на детско-юношеските школи в страната. Това би трябвало да стартира да се случва следващата година, а резултати от нововъведението може да има до 6-7 години. Прогнозният период за първите плодове на това решение бе даден от селекционера на националния тим Красимир Балъков. Именно той пръв заяви за подготвяните промени.

" Нещо куца в цялата ни клубна система.Ние гласим да се вкара единна идея, която да се интегрира в 90% от клубовете в развиването на юношеския футбол. В момента всеки работи за себе си, по собствен метод и няма общ проект. Това желаеме да променим още през идната година. Очакваме да има резултат от тази тактика до 6-7 години ", заяви Балъков на конференцията преди снощната контрола против Ирландия. Във въпросните 10%, които не влизат в сметката, евентуално са огромните клубове като " Лудогорец ", " Левски " и " ЦСКА-София ", които сами си вкараха единна методика в школите.

Идеята за обща стратегия не е нова за управлението на БФС. През есента на 2011 година, след следващата порция слаби резултати на юношеските и мъжкия народен тим, бе инициирана полемика за разискване на изработения план " Единна методика за образование и развиване на младите гении в българския футбол ". Още тогава бе прието, че за концепцията са употребени за образец Холандия, Германия и Швейцария. А това са единствено част от страните, които работят с сходна единна методология, освен това от десетилетия. Тя дава опция за непрестанен прилив на млади футболисти, които да зареждат сполучливо клубовете, а и националните тимове. Друг ослепителен и сполучлив образец е Франция, като резултатите там вече са две международни трофеи - от 1998 и 2018 година, плюс европейска купа от 2000 година

При нас по разнообразни аргументи обаче тези хрумвания буксуват. Пореден опит за въвеждане на единна методика бе изработен в края на 2017 година Тогава концепцията бе да се обзет всички футболисти от 8- до 16-годишна възраст, като всички клубове да работят по нея от сезон 2018/19. И това не стана. Не проработи и планът на някогашния селекционер Петър Хубчев, който викна на 1-2 сбора млади футболисти, с цел да упражняват по проекта, който следват мъжките национали.

 

ЖЕЛАНИЕ

На фона на опитите на БФС да откри метод за развиване на повече качествени млади футболисти не секват и желанията на чужденци от българското състезание да играят за националния ни тим. Поредният стана бразилецът Сисиньо ( " Лудогорец " ). Пред медии в родината си той съобщи, че в края на сегашния сезон той ще направи 5 година престой в страната ни, което ще му разреши да кандидатства за българско гражданство. Десният бек незабавно изрази подготвеност да играе и за държавния отбор по сходство на съотборниците си от " Лудогорец " Марселиньо и Вандерсон. " Мисля, че мога да оказа помощ на селекцията с мотивация и отдаденост - качества, които демонстрирам и в " Лудогорец ". Ако остана и получа нов контракт в " Лудогорец ", ще е чест и наслаждение за мен да играя за България ", съобщи Сисиньо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР